"חכמי ישראל… המה יסוד בית ישראל'
יסודות השקפה הטהורה של הגאון רבי חיים סולובייצ'יק על תפקיד גדולי ישראל בהנחלת התורה והמסורה. ומאמר אודות הרבנים ומצב הדור בכתב יד בנו הגרי"ז.
1)מכתב בכתב יד גאון ישראל רבי חיים הלוי סולובייצ'יק אב"ד בריסק.
2) מאמר מקיף אודות תפקיד הרבנים בישראל מאת הגר"ח הנ"ל, כתוב בכתב יד בנו ממלא מקומו הגאון רבי יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק אב"ד בריסק.
מכתבו הארוך של הגר"ח הוא למעשה – מסה מקיף ביסודות היהדות, בו פורש הגר"ח את משנתו המקיפה על מעמד הרב בישראל בהנחלת 'דעת תורה' הכתובה והמסורה בטהרתה, ללא שום שינוי בדרך ישראל סבא.
"ענין הרבנות" כותב הגר"ח
"הוא יסוד בבנין בית ישראל, בכל הנוגע לשמירת דת תורתינו הקדושה", "חות
דעתו והשקפתו…" של הרב
"עומדים לנס, להעם כולו".
"וזאת שעמדה לעם ישראל שנתקיים בכל, שמירת דת תורתינו הקדושה… וכל מעשיהם היו לכונן את בית ישראל ביראת ד' ובשקידת התורה… עשו מוסדות לתורה ומסרוהו לדורו ודור".
אולם
"זה יותר ממאה שנה שנעשו פרצות בישראל בכח שם השכלה ועמדו חכמים לישראל שלא הוכתרו בגדלם בחכמת התורה…" וזה גרם לכך ש"וידל ישראל מדור לדור, כל מוסדי התורה ומבצריה הוחרבו לאט לאט… הושחת ישראל והוחרב, עדים המדינות הרבות שרוב תושביהם אינם יודעים את התורה… ודבר אין להם עם תורתינו הקדושה".
את הדבר מוכיח הגר"ח בראיה היסטורית שבקהילות ישראל
"שחכמיהם היו חרדים לדבר השם" הם "קיימו וכוננו את מקהלתם בכל מוסדי תורתנו הקדושה והם המה יסוד בית ישראל" לעומת הרבנים המשכילים אשר היו
"ריקנים מיראת ד' ותורתו – נתרחקו עמם יחד כל הקהילות שלהם".
ולכן קובע הגר"ח ש"בחירת רב גדל בתורה, ירא וחרד לדבר ד' בכל פרט ופרט" היא שאלה של
"חיים ומוות" לעתיד עם ישראל.
המכתב נשלח אל רבי יצחק אייזיק הלוי בעל 'דורות הראשונים' שריכז את מאבק הרבנים בבחירת רב בקושטא שיהיה אמון על ההשקפה הטהורה, במכתבו כותב אליו הגר"ח שהוא מצרף את מכתבו לגוף הבוחר – הוא המכתב הנמצא לפנינו בכתב ידו של בנו הגרי"ז, ומבקש מרבי יצחק אייזיק הלוי לשלוח אותו באופן אישי לכל אחד הרבנים.
הרקע ההיסטורי למכתב:
מלחמת גדולי ישראל
למען שמירת צביון הרבנות ומוסדות
כשהחלו לנשוב רוחות זרות בכרם ישראל, אחד הדברים הראשונים שפעלו הארגונים החפשיים, היה למוטט את מוסד הרבנות המסורתית ומוסדות התורה החרדים, ההולכים בדרך ישראל סבא ולהציב שם רבנים נאורים שיתמכו בדרכם ובמוסדותיהם.
בתקופה שאנו דנים בה, ארץ ישראל הייתה תחת שלטון האימפריה העות'מאנית שמרכזה היה בקושטא.
לידי רבה של קושטא – ה'חכם באשי' העניקו השלטונות סמכויות רחבות והשפעה עצומה, ולמעשה הוא שימש כראש הקהילות היהודית בכל רחבי האמפריה ובכלל זה ארץ ישראל ונציגם מול השלטונות, וכך למעשה מינוי הרבנים בארץ ישראל היו נתונים להחלטתו.
בשנת תרס"ט הם הדיחו בהשפעתם את החכם באשי רבי משה הלוי ורצו למנות במקומו את ר' חיים נחום שהיה מהרבנים הנאורים, חניך האליאנס והאוניברסיטאות בפאריז.
גדולי ישראל ראו בכך פגיעה עצומה בעתידה הרוחני של ארץ ישראל ויצאו במלחמת חורמה, על צביונה החרדי של ארץ ישראל בכלל ועיר הקודש ירושלים בפרט.
בראש המערכה עמד רבי יצחק אייזיק הלוי בעל דורות הראשונים (תר"ח-תרע"ד) אשר מכתב זה כאמור ממוען אליו.
חומר מקיף על מערכה זו של גדולי ישראל נמצא בספרו של הרה"ג רבי דוד קמינצקי שליט"א בספרו הנפלא 'רבן של ישראל' על הגרח"ע גרודז'ינסקי (ירושלים תשפ"א) פרק י"ד.
שר התורה הגאון המופלא רבי חיים הלוי סולובייצ'יק (תרי"ג-תרע"ח) בן הגאון בעל 'בית הלוי'. גאון הדורות האחרונים, ומגדולי מנהיג היהדות החרדית, הטביע את חותמו על דרך הלימוד הישיבתית, השקפתו ו'הדעת תורה' שהנחיל לרבים הם אבן יסוד בהשקפה החרדית התורנית
על מצבתו נחרת:
'שר התורה, הגאון החסיד האמיתי רבם של כל ישראל, אשר נתן דרך בים התלמוד וסלל נתיבה חדשה בידיעת והבנת התורה לאמתה והעמיד תלמידים למאות ולאלפים'.
בנו הגאון רבי יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק (תרמ"ז-תש"כ) ממנהיגי עולם התורה בדור החורבן, ממשיך מורשת ומסורת אבותיו מרן הגר"ח ובעל בית הלוי במסירת התורה ובמאבקים על שמירת צביון התורה כנתינתה ומסירתה.
בריסק תרס"ט [1909] [1] דף מכתב הגר"ח. [1] דף כתוב משני
צידיו – מאמר הגר"ח בכתב יד בנו הגרי"ז. גודל: 13*21 ס"מ. מעט כתמי מים.