אינקונבול
מיסודות ספרי המוסר
ספר בחינת עולם
שונצינו רמ"ה, 1484
דפוס ראשון עם הפירוש
ספר בחינת עולם לרבי ידעיה הפניני – מהדורה ראשונה עם פירוש – שמו של מחבר הפירוש לא ידוע
תוכן הספר: מוסר השכל בלשון צח ומליצה נאה ובו מעורר המחבר על הבלי העולם הזה לעומת האושר הנצחי של חיי העולם הבא.
ספר 'בחינת עולם' התקבל בתפוצות ישראל כאחד מספרי המוסר הנודעים, וזכה לפירושים רבים (ביניהם פירושו של בעל 'תוספות יום טוב', פראג שנ"ח) וכן לתרגומים ומהדורת רבות
הספר נדפס לראשונה במנטובה רל"ד לערך ללא הפירוש
וכאן נדפס לראשונה עם הפירוש החשוב ומאז נדפס פעמים רבות יחד עם הפירוש הנ"ל.
קולופון: ובכאן השלים דבריו המסולאים מפז עליון… אין ערוך להם, בריך רחמנא דסייען, פה שונצינו, כד כסליו רמ"ה.
המחבר רבי ידעיה הפניני בן רבי אברהם הבדרשי, חי באלף השישי, נולד בפרובנס שבדרום צרפת ובצעירותו עבר לברצלונה שבספרד. היה ממעריצי משנתו של הרמב"ם ואחד השבחים הנודעים על הרמב"ם 'אחרון הגאונים בזמן וראשם בחשיבות' הוא מספר זה (ראה דף אחרון)
שונצינו רמ"ה [1484] [דפוס יהושע שלמה שונצינו] ספירת דפים: [20] דף גודל: 19.5 ס"מ.
מודפס בעמודה אחת באותיות מטיפוס ספרדי-איטלקי, גוף הספר באותיות מרובעות, הפירוש והקולופון באותיות בינוניות (כתב רש"י) ללא כותרות, שומרי דף (לא סדירים)
הכותרת בראש הספר: 'אגרת חברה החכם הגדול המשורר הבדרשי אנבוניט אברהם, הנקראת בחינת העולם' (במהדורות הבאות נקרא הספר בחינת עולם ')
ביבליוגרפיה: סטפנסקי, ספרי יסוד אינקונבולים (מודיעין תשפ"ד) מס' 57 עמ' 384 יקירסון, קטלוג האינקונבולים העבריים מאוסף ספריית בית המדרש לרבנים באמריקה חלק א' מס' 23.
(חתימת בעלים בדף הראשון: 'טביא' הוא רבי דוד טביא – יעלין מלאמזא (תקס"ג-תרכ"ג) מאבות הישוב האשכנזי החדש בירושלים ומייסדי 'עץ חיים').
מקור: אוסף יחזקאל טופורוביץ
540 שנה!!!
הספר משקף את הישרדותו של עם הספר, כגורל העם היהודי כן גורל ספריו, הוא שרד בשלמות מקסימילית במשך 540 שנה !!!
________
אינקונבולה
אינקונבולה הוא מונח לטיני שמשמעותו עריסה. [כמו עריסת תינוק] ספרי הדפוס הראשונים נקראו דפוסי ערש או דפוסי אינקונבולה.
בעוד שתקופת האינקונבולה בספרי אומות העולם, חולשת על תקופה של למעלה מחמישים שנה [1445-1500] הדפוס העברי החל כשלושים שנה מאוחר יותר ותקופת האינקונבולה הצטמצמה לשלושים שנה בלבד: רכ"ט-ר"ס [1469-1500].
מספר הספרים היהודיים שנדפסו בתקופת האינקונבולה, המוסכם פחות או יותר אצל החוקרים הוא כמאתיים ספרים בלבד. כיום ידועים כ140 כותרים, רבים מהם אינם עותקים שלמים.
אינקונבולה הוא פריט נחשק ויקר ערך אצל כל אספן, ואף הספריות הגדולות בעולם 'מתחרות' ביניהם על מספר האינקונבולים השוכן באוצרותיהם.
…………………………………
יש לך שאלות על פריט זה?
אנחנו זמינים לענות גם
בווצאפ >>>