fbpx

פריט : 43

אינקונבול יקר המציאות
ספר נפת צופים
[מנטובה רל"ה, 1475]
מהספרים הראשונים של הדפוס העברי

מחיר פתיחה: $120,000
|
הערכה: $200,000 - $300,000

אינקונבול יקר המציאות

ספר נפת צופים
[מנטובה רל"ה, 1475]
מהספרים הראשונים של הדפוס העברי

ספר 'נפת צופים' על חכמת המליצה והדרשה מאת רבי יהודה מסיר ליאון, מגדולי חכמי איטליה במאה החמש עשרה.

ספר נפת צופים הוא הספר היהודי הראשון בעולם שנדפס בחיי מחברו.
נדפס על ידי המדפיס הרופא אברהם כונת ממנטובה – מראשוני המדפיסים העבריים.
הספר הראשון שתאריך הדפסתו ידועה בוודאות, הוא כידוע פירוש רש"י על התורה ריג'ייו די קלבריה רל"ה. ספר 'נופת צופים' מתוארך על ידי הביבליוגרפים על סמך הוכחות שונות, גם לשנה זו (ראה הוכחות לכך, בציונים להלן).

המדפיס אברהם כונת ממנטובה היה תלמיד חכם, רופא ופילוסוף, תחילה עסק בהעתקת כתבי יד ולאחמ"כ יסד את בית הדפוס היהודי במנטובה והוא אשר הטביע את המשפט הידוע על מלאכת הדפוס 'הכותב בכמה קולמוסים בלא מעשה נסים' (ראה בקולופון בסוף ספרנו)

אותיות בית דפוסו מטיפוס אשכנזי-איטלקי, הן ייחודיות לדפוס זה, ויש להם מראה, הדומה ממש לכתב יד, (המדפיסים הראשונים עיצבו את הגופנים ('פונטים') על פי כתבי היד שהיו לפניהם) כפי שכבר העירו על כך בעבר כמה ביבליוגרפים, ראה לדוגמא, רוזנטל ב'יודע ספר' (אמשטרדם תרל"ה, מס' 1360) הכותב: 'אותיות ספר הזה המה משונות בתבניתם ונוטים לתבנית אותיות הכתיבה
וכל רואי זה הספר לכתיבת יד יחשבהו' וכן כתב ילניק 'מראהו כמראה כתב יד ויקר מאוד' (נפת צופים, וינה תרכ"ד)
הברמן מעלה השערה שאותיות הדפוס נחתכו על פי כתב ידו של אברהם כונת עצמו (ראה הברמן, 'המדפיס אברהם כונת ואותיותיו', פרקים בתולדות המדפיסים העבריים עמ' 3 ואילך)

המחבר רבי יהודה מסיר ליאון (1425 בערך – 1498 בערך) היה מגדולי חכמי איטליה במאה ה-15, מלבד גדולתו בתורה, וכתיבת פסקי הלכה, תשובות ופירושים, היה חכם בחכמת הרפואה, פילוסופיה ודקדוק.

תוכן הספר: אמנות הנאום והדרשה (רטוריקה) – מורה דרך לדרשנים, על מבנה הדרשה ואיך להשתמש בכושר הדיבור על פי חוקי הדקדוק והמליצה, משולב במשנתו הפילוסופית והבלשנית של רבי יהודה מסיר ליאון.

מנטובה [רל"ה, 1475] בסופו קולופון ארוך ממנו בשבח הספר עם שיר מליצה.
דפוס ראשון. ספירת דפים: [176] דף
גודל: 20 ס"מ.
עותק שלם. עותק יפה נדפס על נייר לבן עבה וטוב, מעט כתמים.

ביבליוגרפיה: סטפנסקי, אינקונבולים עמ' 401 / על קביעת שנת הדפוס, ראה: תשבי, דפוסי ערש עבריים, קרית ספר, כרך ס', תשמ"ה, עמ’ 887-890, מס’ 15 / יקירסון, קטלוג האינקונבלים העבריים מאוסף ספריית בית המדרש לרבנים באמריקה חלק א' מס' 13 ובמבוא עמ' יד.

מקור: אוסף יחזקאל טופורוביץ
549 שנה!!!
הספר משקף את הישרדותו של עם הספר, כגורל העם היהודי כן גורל ספריו, הוא שרד במצב יפה במשך 549 שנה !!!
 __________________
אינקונבולה
אינקונבולה הוא מונח לטיני שמשמעותו עריסה. [כמו עריסת תינוק] ספרי הדפוס הראשונים נקראו דפוסי ערש או דפוסי אינקונבולה.
בעוד שתקופת האינקונבולה בספרי אומות העולם, חולשת על תקופה של למעלה מחמישים שנה [1450-1500] הדפוס העברי החל כשלושים שנה מאוחר יותר ותקופת האינקונבולה הצטמצמה לשלושים שנה בלבד: רכ"ט-ר"ס [1469-1500].
מספר הספרים היהודיים שנדפסו בתקופת האינקונבולה, המוסכם פחות או יותר אצל החוקרים הוא כמאתיים ספרים בלבד. כיום ידועים כ140 כותרים, רבים מהם אינם עותקים שלמים.
אינקונבולה הוא פריט נחשק ויקר ערך אצל כל אספן, ואף הספריות הגדולות בעולם 'מתחרות' ביניהם על מספר האינקונבולים השוכן באוצרותיהם.

…………………………………
יש לך שאלות על פריט זה?
אנחנו זמינים לענות גם
בווצאפ >>>