בית יוסף חושן משפט, דפוס ראשון
סביוניטה שי"ז-שי"ט
שער מיוחד ויקר המציאות ביותר
ספר היסוד של כל דיני ממונות על פי המשפט היהודי
טור חושן משפט לרבינו יעקב בן הרא"ש וסביבו ספר 'בית יוסף' למרן רבינו יוסף קארו דפוס ראשון, נדפס על ידי רבינו המחבר בעצמו.
בספר בית יוסף קבע מרן רבי יוסף קארו [רמ"ח-של"ה] את יסודות הפסק וההלכה לעם ישראל לדורות עולם.
בחיבור זה קיבץ את כל מקורות ההלכות ודברי הפוסקים עם כל חלוקי הדעות וסברות רבותינו הראשונים ולפי מסקנותיו בבית יוסף הוא קבע את ההלכה הפסוקה בשולחן ערוך.
'ונתפשט בכל ישראל, נשא חן וחסד ויקר וגדולה בעיני כל רואיו, ויגדלוהו כל החכמים והרבנים ושמו עטרה לראשם וינשאוהו על כל הספרים הראשונים אשר לפניו… עינינו הרואות שהחבור הזה יד כל מעיין ומורה הוראה ממשמש בו ובלעדו לא ירים את ידו ואת רגלו להגיד את דבר המשפט ולהורות דרך ישרה (הקדמת בעל כנסת הגדולה או"ח)
המחבר עסק בכתיבת החיבור במשך עשרים שנה, ועוד כשתים עשרה שנה בהגהה ובהכנה לדפוס. את שם הספר 'בית יוסף' קבע על פי הוראת המגיד שנגלה אליו [ראה מגיד מישרים פ' וזאת הברכה].
השער הנדיר
במהלך הדפסת הספר, פרץ סכסוך גדול בין המדפיסים לבין רבי משה בן שושן שליחו של רבי יוסף קארו להדפסת הספר – ראה פירוט על רקע הסכסוך בכרוז הנדיר בענין זה שהופיע בקטלוג גנזים 10 מס' 249.
הדים למחלוקת זו, אנו מוצאים בשער הנדיר ביותר הנמצא בעותק הנוכחי.
בטופס שלפנינו שער שונה מאוד מהשערים המצויים בטפסים הידועים,
עד היום לא נודע שער הזהה במדוייק לשער זה.
נדפס בו קטע ארוך שהושמט משאר השערים: בו מספרים בני המדפיס פואה על הדין ודברים שהיה להם עם ר' משה בן שושן ומאשימים אותו בעיכוב הדפסת הספר במשך זמן רב
הרקע להדפסת הודעה זו, הוא הסכסוך הנזכר לעיל שנפל בין מדפיסי סביוניטה לר' משה בן שושן, אשר כתוצאה מזה כנראה רבי משה רצה לעכב את הדפסת הספר בבית הדפוס של פואה, רבני צפת ומנטובה התערבו בענין ובסוף הביאו לידי פשרה. כפי הנראה, לאחר הפשרה השמיטו שער זה והשער שלפנינו נותר לפליטה.
לעצם הפולמוס ראה: שו"ת אבקת רוכל לרבי יוסף קארו סי' קצ"ג, יוסף בחירי עמ' מ"ו ובקטלוג גנזים הנזכר לעיל.
שינויים נוספים הם, הידיעה המעניינת שהספר נדפס בשמונה מאות טפסים בלבד. וכן שבעוד שבכל השערים הידועים, נרשם בשער תאריך גמר מלאכת ההדפסה (ר"ח אדר שי"ט) בשער שלפנינו נרשם תאריך תחילת ההדפסה: 'ותהי ראשית המלאכה… ביום ט"ו למר חשון שי"ח'.
ישעיה זנה, רכש בשנת 1931 עותק עם שער דומה לשער שלנו (אבל עם שינויים) עבור ספריית הבודליאנה באוקספורד ופירסם על כך במאמרו: ר' משה בן שושן ומדפיסי סביוניטה (קרית ספר ח' ירושלים תרצ"א, עמ' 513-519).
סביוניטה שי"ט [1559] דפוס ראשון. מספור דפים: שלב דף. גודל: 37 ס"מ. מצב: עותק שלם ויפה. מעט כתמי מים. בדפים בודדים חורים בשוליים. כריכת עץ עתיקה מחופה בעור. בשולי העמוד האחרון דגל המדפיס טוביה פואה.
ביבליוגרפיה: סטפנסקי, ספרי יסוד, מס' 152.
חתימות בעלים בשער:
"זה חלקי מכל עמלי יקותיאל בכמ"ר מנחם כץ ז"ל רפא [-רפאפורט]" כנראה בנו של בעל 'מנחה בלולה'.
"נפל לגורל בנו אברהם כץ".
"יחיאל פואה".
"נתנאל פואה" (ידוע על נתנאל בן יחיאל פואה שהיה מדפיס באמשטרדם בשנות תס"ב-תע"ה, עיין עליו מחקרי ספר עמ' 368 ואילך).
…………………………………
יש לך שאלות על פריט זה?
אנחנו זמינים לענות גם
בווצאפ >>>