fbpx

פריט : 15

חבצלת השרון להאלשיך הקדוש
דפוס ראשון
קושטא, שכ"ג [1563]
___

מחיר פתיחה: $10,000
|
הערכה: $15,000 - $20,000

חבצלת השרון להאלשיך הקדוש
דפוס ראשון
קושטא, שכ"ג [1563]
___

הספר הראשון שנדפס מהאלשיך הקדוש

ספר דניאל עם פירוש ארוך ומקיף מאת רבינו משה אלשיך – בעל האלשיך הקדוש.

ספר זה הוא הראשון לחיבורי האלשיך הקדוש שהובאו לדפוס.

בהקדמה מתאר האלשיך את גלגול כתיבת חיבורו, שבשבתות השנה היה דורש לפני תלמידיו ובמוצאי שבת היה כותב את הדברים, עד שהם הגיעו לכדי ספר שלם ומדפיסו לזיכוי הרבים.

בראש הספר הקדמה היסטורית מרבינו האלשיך בה מספר על התלבטותו אם להיות רב או דרשן. כלומר, להיות ספון בבית המדרש ולהגות בש"ס ופוסקים, או 'להיות דורש טוב לעמו', ולבסוף בחר בדרך הדרשנות. (מהרח"ו כותב בספר הגלגולים שהאר"י גילה לאלשיך שסוד נשמתו בגלגול זה הוא לעסוק בדרוש).

____________

האלשיך הקדוש
ארבעה מחכמי ארץ ישראל זכו לתואר 'הקדוש' בסמיכות לשמם: האר"י הקדוש, האלשיך הקדוש, השל"ה הקדוש וה'אור החיים' הקדוש.
____________

רבינו משה אלשיך (רס"ח בערך-ש"ס בערך), תלמיד מרן רבי יוסף קארו ונסמך על ידו. רבו בנגלה של רבי חיים ויטאל. שימש כדיין וראש ישיבה בצפת. כתב תשובות להלכה, אך עיקר פירסומו הוא בדרשותיו ופירושיו לתורה, נביאים ומגילות, שהתחבבו על כל בית ישראל.

____________

שבחי כתבי האלשיך הקדוש
'זה משה האיש הנודע בשערים המצוינים – ראש הדרשנים והפרשנים הרב המפורסם מהור"ר משה אלשיך, אשר האיר עיני ישראל בפירושיו לכל כ"ד ספרים ולא נמצא כמוהו בכל פירושי המפרשים, דבר השוה לכל נפש… כולם נהנים מאוד לשמוע פירושיו ומתאספים עדרים עדרים בכל שבת ורגל, ועל פי פירושיו מצאו הדרשנים מקום ויתד נאמן להשען, ומתוך דבריו המתוקים מאוד לחיך ונכנסים ללב, מצאו המוכיחים גם כן ידיעה להוכיח את העם… [הסכמת בעל 'נודע ביהודה ל'תורת משה', קרלסרואה תק"ל].
____________

 

 …………………………………

[קושטא] שכ"ג [1563] דפוס ראשון.
ספירת דפים:
[116] דף. גודל: 20.5 ס"מ.
מצב: כתמי מים כהים, בעיקר בשליש העליון של הדפים הראשונים. השלמת נייר קטנה ברסטורציה בפינה השמאלית בשער. כרוך בכריכת עור חדשה נאה.
תיאור נוסף: הפנים של ספר דניאל באותיות מרובעות מנוקדות, הפירוש באותיות רש"י.
ביבליוגרפיה: סטפנסקי, ספרי יסוד מס' 19; יערי, קושטא מס' 165.
היו חכמים שבדורות שעברו ובראשם הביבליוגרף שטיינשניידר שסברו שהספר נדפס בצפת, ומכח זה הקדימו את יסוד בית הדפוס בצפת לשנת שכ"ג.

…………………………………

יש לך שאלות על פריט זה?
אנחנו זמינים לענות גם בווצאפ >>>