גילוי קץ הגאולה
מאמר משרא קטרין. ספר יקר המציאות
קושטא, ע"ר – 1510
סוד קץ הגאולה הנזכר בספר דניאל מאת המקובל רבי אברהם הלוי הספרדי – מחכמי דור גירוש ספרד.
לפי חשבון המחבר, המשיח אמור היה להתגלות בשנת ר"צ, וכוונתו הייתה להפיץ את דבריו ולבשר בכל תפוצות ישראל על ביאת הגואל בקרוב.
חישוב קץ הגאולה
בספר דניאל נרמז זמן קץ הגאולה וביאת המשיח (ראה רש"י במסכת מגילה ג, א), ורבים ניסו לפתור תעלומה גדולה זו, לאיזה זמן מכוון דניאל ברמיזותיו. החכם הראשון שהדפיס בעצמו את חשבון קץ הימים ופרסמו לרבים הוא רבינו המחבר בספר זה.
היו חכמים שהתנגדו לעיסוק בחישובי הקץ הרמוז בספר דניאל (ראה בפי' האבן עזרא על דניאל יא, לה), וכדברי חז"ל תיפח רוחם של מחשבי קיצין, אך בגוף הספר מיישב המחבר מאמר זה.
על פי חשבונותיו של המחבר היה אמור המשיח להתגלות בגליל העליון בשנת ר"צ [1530]. את מאורעות הימים שעברו, כיבוש קושטא על ידי העותמאנים בשנת רי"ג (1453) וגירוש ספרד בשנת רנ"ב (1592) הוא רואה כחלק מתהליך הגאולה.
את מסקנתו זאת בחישוב קץ הגאולה, הזכיר גם אחד מגדולי האחרונים, רבינו הרדב"ז בספרו מגן דוד (אמשטרדם תע"ג דף לט, ב)
'וכבר ראינו חכם אחד קדוש מדבר וחבר מאמר אחד קראו משרא קטרין והביא כמה ראיות כי בשנת ר"ץ היתה הגאולה… ואפשר שהחטא גרם'.
מְשָׁרֵ֣א קִטְרִ֗ין
שם הספר 'משרא קטרין' הוא על פי הנאמר בספר דניאל (ה, יב) כאחד בשבחיו של דניאל שהוא 'משרא קטרין' כלומר 'מתיר קשרים' (ראה מתורגמן שרש קטר), והכוונה שהוא
פותר דברים סתומים, וכך המחבר מגלה בספר זה את סוד הקץ הסתום.
המחבר
רבי אברהם הלוי הספרדי (ר"כ בערך-ר"צ בערך) היה מגולי ספרד, גיסו של רבי אברהם זכות בעל ספר יוחסין. נדד לאיטליה, משם עבר לעיר שיריז, הנמצאת צפונית מזרחית לשאלוניקי, לאחמ"כ נדד לקושטא, בה הדפיס את ספרו, משם עלה לירושלים ועמד בה בראשות הישיבה.
קולופון
'בראות המחוקקים יחוקקו צדק תפארת המאמר הזה הוסכמו לחוקקו בעט ברזל ועפרת ונחקק על ידי הישיש כ"ר דוד בן נחמיש ואני אשטרוק דטולון איש פרובנצאל עם חברי הנלוים אלי השתדלתי בחקיקת המאמר הזה ודייקתי אותו … ונשלמה חקיקתו שנת גדול יהיה כבוד הבית הזה האחרון [ע"ר] לפרט האלף הששי ביום ו טו לחדש סיון בקושטאנטינה …'
קושטא ר"ע [1510]. דפוס ראשון ויחיד (מלבד מהדורת הצילום).
מספור דפים: [19] דף.
גודל: 20 ס"מ.
מצב: טוב, שיקומים ברסטורציה אמנותית בדף ראשון ואחרון ותיקונים מזעריים בפינות השוליים, כריכת גנזים מהודרת.
ביבליוגרפיה: יערי, קושטא מס' 12. מלאכי בית אריה, מנהל בית הספרים הלאומי לשעבר ושם כתב במבואו למהדורת צילום של הספר (ירושלים תשל"ח עמ' 12) שהספר הוא
'יקר המציאות מאוד'.
(מקור: אוסף פרטי, ניו יורק)
…………………………………
יש לך שאלות על פריט זה?
אנחנו זמינים לענות גם בווצאפ >>>