החומש המקורי עליו נשבעו היהודים בבית המשפט בפראג
עם אישור רבה של פראג הגאון רבי אלעזר פלקלש
___
חמישה חומשי תורה עליהם הניחו היהודים את ידם בעת שנשבעו בבית המשפט בפראג.
במשך שנים רבות נאלצו היהודים להישבע בבתי המשפט הרשמיים של הנוכרים באמצעות הנחת היד על הברית החדשה. היהודים פנו אל השלטונות וביקשו לשנות נוהל זה, ולהישבע על ספר התנ"ך. הקיסר פראנץ יוסף הראשון שנטה חסד להיהודים קיבל הצעה זו, ומאז החלו להישבע בפראג על חומשים מודפסים.
על פי בקשת השלטונות כתב רבי יחזקאל לנדא רבה של פראג תשובה ארוכה ומפורטת על ענין השבועה בבית המשפט, בה כותב על חומרת שבועת שקר, ועל ענין השבועה על ספר תורה. בתשובתו הוכיח לפני הממשל שאף ספרי התנ"ך המודפסים מועילים לשבועה. (תשובתו נדפסה בשו"ת נודע ביהודה, מהדו"ק יו"ד סי' ע"א)
רבי אלעזר פלקלש התכתב בנושא זה של חומר השבועה בבית הדין וענין הנחת היד על הספר בעת השבועה, עם הצנזור הראשי קארל פישר, ותשובתו המפורטת אליו נדפסה בשו"ת תשובה מאהבה ח"א סי' כ"ו – מצורף צילום.
לעותק זה, ששימש כאמור כחומש עליו נשבעו היהודים, מצורפים ארבעה אישורים של מסמכים ממשלתיים רשמיים.
ביניהם:
מסמך מאת קארל פישר הצנזור הראשי ומבקר הספרים העבריים מטעם הקיסר פראנץ יוזף, בו מאשר למשרד המשפטים שספר זה הוא תורת משה של היהודים והוא ראוי לשמש בבית המשפט.
וכן מסמך מאת הגאון רבי אלעזר פלקלש ראב"ד פראג (המתואר כאן בגרמנית: רב ומשפטן ראשי של היהודים בפראג), המאשר את הנ"ל בחתימת ידו בגרמנית.
הגאון רבי אלעזר פלקלש ראב"ד פראג (תקי"ד-תקפ"ו) מגדולי רבני פראג בדורו, בעל ספר 'תשובה מאהבה'. תלמידו המובהק של רבי יחזקאל לנדא בעל 'נודע ביהודה' ולמד אצלו במשך עשר שנים. נודע גם כדרשן מופלג, ולחם מלחמת חרמה נגד ספיחי כת יעקב פראנק השבתאים בפראג וסבל בשל כך רדיפות.
וינה תקס"ד [1804], חומש עם תרגום אונקלוס ופירוש רש"י, חמש מגילות והפטרות.
מספור דפים: עד, עב, נג, סב, ע דף.
מצב: מעט סימני עש בשוליים, כריכה מקורית. פריט היסטורי מעניין.
(מקור: אוסף וויליאם גרוס, תל אביב)
…………………………………
יש לך שאלות על פריט זה?
אנחנו זמינים לענות גם בווצאפ >>>